Thursday, November 24, 2005

Resipi...KEK ZIBRA

(Sumber : Puan Hajah Zainab Khamis)

750 c putih telur
310 gm mentega
450 gm gula halus
340 gm tepong hongkong
4 sudu makan susu pekat
1 sudu makan rempah kueh
1 sudu makan koko
1 sudu teh cream of tartar

Peraturannya:
1. Pukul mentega bersama susu hingga putih. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga kembang.
3. Masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis dan pukul hingga pekat.
4. Masukkan mentega yang telah dipukul tadi kacau hingga sebati.
5. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis dan kacau rata.
6. Adunan ni dibahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan koko dan rempah kueh dan satu bahagian lagi dibiarkan begitu sahaja.
7. Susunkan kedua-dua adunan ini berselang-selang hingga habis.
8. Bakar di dalam loyang bulat 10" yang telah dilengser dengan kepanasan 180c

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|