Resipi...KEK LAPIS CHOCOLAT HAZELNUT
(Sumber : Cikgu Zainab Khamis)
20 biji kuning telur (5 biji putih telur)
500 gm mentega
250 gm gula halus
150 gm tepong hongkong
100 gm hazelnut dikisar
120 gm chocolat nugotin
50 gm tepung susu
1 sudu makan ovalette
1 sudu makan susu pekat
1 sudu makan koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla
Peraturannya:
1. Pukul mentega, susu, dan vanilla hingga putih. Ketepikan
2. Pukul kuning, putih telur dan gula hingga separuh kembang.
3. Masukkan ovalette, mentega dan pukul hingga pekat.
4. Masukkan tepung hongkong, tepung susu, dan baking powder dan kacau rata.
5. Masukkan hazelnut yang telah dikisar kacau rata.
6. Aduhan ini dibahagi kepada 3 bahagian, 2 plain dan satu lagi dicampurkan koko dan chocolat nugotin.
Caranya:
Gunakan acuan 10" x 10" yang telah disapu dengan mentega. gunakan oven yang telah dipanaskan 160C. (api dibahagian atas). Bakar yang plain selapis-selapis hingga habis. kemudian yang chocolat hingg hingga habis dan akhir yang plain hingga habis.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home