Thursday, November 24, 2005

Resipi...STRAWBERRY CREAM ROLL

Sumber: Jelita Oktober 2005

Bahan untuk Kek Span
250 gram adunan tepung kek span vanilla
5 biji telur, gred B
60 gram minyak jagung
60 gram susu segar
1/2 sudu teh vanilla

Bahan untuk Krim Strawberi
275 gram cream well
110 gram majerin
110 gram golden syrup
2 sudu besar pes strawberi (atau secukup rasa)

Cara membuat Kek Span
1. Putar tepung adunan kek span vanilla, telur dan perasa vanilla sehingga kembang.
2. Perlahankan putaran, masukkan minyak jagung diikuti susu dan kacau rata.
3. Bakar didalam dulan zig-zag yang dilengser dengan mentega dan ditabur dengan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan setebal 1/2 inci di dalam dulang itu.
5. Bakar sehingga masak dengan suhu 190 darjah C. Sejukkan.

Cara membuat Krim Strawberi
1. Putar cream well degnan majerin sehingga sebati.
2. Tuangkan golden syrup sedikit demi sedikit dan kacau rata.
3. Masukkan pes strawberi dan kacau rata.
4. Sapukan krim diatas kek dan gulung.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|