Thursday, November 24, 2005

Resipi...KEK LAPIS PANDAN WANGI

(Cikgu Zainab Khamis)

20 biji kuning telur (8 putihnya)
250 gm mentega
80 gm majerin
370 gm gula halus
100 gm tepong hongkong
20 gm tepung susu
4 sudu makan air pandan (4 helai daun padan blend dengan sedikit air)
2 sudu makan coconut pandan (esen)
2 sudu makan susu pekat
1 sudu makan TBM
Sedikit pewarna hijau dan kuning

Peraturannya:
1. Pukul mentega, majerin dan susu pekat hingga putih. Ketepikan
2. Pukul kuning telur, putih telur dan gula hingga kembang. Masukkan TBM, pukul lagi hingga pekat.
3. Masukkan mentega yang telah dipukul tadi bersama air pandan dan kacau rata.
4. Masukkan tepung hongkong dan tepung susu, kacau rata.
5. Bahagikan adunan ini kepada dua bahagian. campurkan satu bahagian dengan pewarna kuning dan coconut pandan esen dan sebahgian lagi dengan pewarna hijau dan air pandan.
6. Gunakan loyang 9" x 9" x 3" yang telah disapu dengan mentega dan bakar selapis demi selapis berselang-selang hingga habis. Gunakan oven 160C grill.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|