Thursday, November 24, 2005

Resipi...KEK LAPIS EVERGREEN

(Puan Zainab Khamis)

(Bahan-bahan A)
20 biji kuning telur (2 putihnya)
225 gm gula halus
110 gm tepong hongkong
10 gm tepong jagung
175 gm mentega - dicairkan
1 sudu makan pati air pandan (daun pandan diblend dengan sedikit air)
1 sudu makan ovalette
sedikit chocolat emulco

Peraturannya
1. Pukul kesemua bahan-bahan di atas (melainkan mentega) hingga pekat.
2. Masukkan mentega, kacau rata.
3. Asingkan satu senduk daripada adunan ini dan campurkan dengan chocolat emulco.
4. Bahagikan adunan yang selebihnya kepada 3 bahagian.
5. Masukkan adunan yang telah dicampur dengan chocolat emulco tadi ke dalam kelongsong kertas dan corakkan diatas salah satu daripada loyang.
6. Bakar di dalam tiga loyang 10" x 10" x 1/2" yang telah disapu dengan mentega dan bakar dioven yang telah dipanaskan 180C hingga masak.

(Bahan-bahan B)
1 biji kuning telur
1 sudu teh air pandan
400 cc air
50 cc susu cair
50 gm gula pasir
20 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung

Peraturannya:
1. Satukan kesemua bahan-bahan di atas, masak hingga pekat.
2. Sapukan di atas kek yang telah disejukkan.
3. Lapiskan kek tersebut supaya menjadi tiga lapis.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|