Resipi...NASI PILAU IKAN LADA HITAM
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Sumbangan: Salmah Ismail - Kategori Nasi
Bahan-bahannya
600 gram beras, dibersih dan disejat
1 camca besar serbuk kunyit
500 gram ikan tenggiri/ kurau
garam secukupnya
3 camca besar minyak sapi
2 helai daun pandan, disimpul
1.2 liter air
minyak untuk menggoreng ikan
hiasan daun sup, bawang goreng dan daun salad untuk hiasan
Bahan Kisar
2.5 cm halia
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Rempah Tumis
5 kuntum cengkih
5 cm kulit kayu manis
6 biji pelaga
Tairu
1 biji limau nipis, dicampur
3 camca besar susu cair
Rempah untuk Ikan
2 camca besar kerisik
10 biji lada putih, ditumbuk
2 camca besar ketumbar, digoreng kering dan ditumbuk halus
1 camca teh jintan putih, digoren kering dan ditumbuk halus
2 camca besar rempah kurma
sedikit air, dicampur rempah untuk membuat pes
Kuah Lada Hitam
1 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar sos lada hitam
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya
1. Gaul beras bersama serbuk kunyit, biar 30 minit.
2. Perap ikan bersama sedikit garam
3. Panaskan minyak sapi didalam periuk. Tumis separuh baha kisar, daun pandan dan rempah tumis sehingga wangi.
4. Masukkan beras, kacau 2 - 3 minit. tuang masuk air dan tairu, tanaklah sehingga kering airnya.
5. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga masak kemudian angkat.
6. Menggunakan sedikit minyak tumis baki bahan kisar dan semua rempah ikan. Apabila terbit minyak masukkan ikan sebentar.
7. Keluarkan separuh nasi, letak ikan berempah. Bubuh baki nasi diatasnya dan masak lagi diatas api perlahan sehingga sempurna.
8. Waktu menghidang, sendukkan nasi bersama ikan. Hias dengan daun sup, bawang goreng dan daun salad. Hidang bersama kuah lada hitam.
9. Kuah lada hitam: Kacau sebati semua bahan dan sajikan di dalam mangkuk berasingan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home