Thursday, November 24, 2005

Resipi...APPLE CUSTARD CRUMBLE

Sumber: Jelita Oktober 2005

Bahan Kastad
375 gram susu cair
375 gram krim putar
300 gram gula kastor
1 camca besar perasa vanilla
65 gram tepung jagung
1 biji kuning telur
3 biji epal, dipotong empat
sekeping kek span vanilla

Bahan untuk Crumble Topping
200 gram tepung gandum
100 gram gula kastor
120 gram mentega cair
1/2 sudu kecil perasa vanilla

Cara membuat Kastad
1. Masak susu, krim putar, gula dan perasa vanilla sehingga mendidih.
2. Perlahankan api, masukkan tepung jagung yang dicampur dengan kuning telur dan sedikit air.
3. Kacau sehingga pekat dan mendidih.

Cara membuat Crumble Topping
1. Campurkan tepung, gula, perasa vanilla dan mentega cair.
2. Uli sehingga menjadi berketul-ketul.

Cara membuat Apple Custard Crumble.
1. Letakkan kepingan kek span di dalam acuan empat segi 6 x 6 x 1 inci.
2. Atur kepingan epal diatasnya.
3. Tuangkan kastad menutupi keseluruhan permukaan epal dan span kek tadi.
4. Taburkan Crumble toping diatasnya.
5. Bakar 30 minit atau sehingga masak dengan suhu 170 darjah C. Sejukkan.
6. Potong dan hidangkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|