Monday, November 28, 2005

Resipi...ayam perap daun limau purut.

Bahan-Bahan
1 ekor ayam
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 inci halia
1 btg serai
10 helai daun limau purut (yg mude)
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk kari ayam
1 biji limau nipis ( ambil jus jer)
garam,gula,lada hitam (secukup rase)


Cara Membuatnya

1.Potong ayam mengikut kreativiti sendiri. kelar & bersihkan. 2.Blend kasar bawang putih, merah,halia,serai & daun limau purut.(daun tu buang urat dier)x nak blend,bleh tumbuk ngan lesung batu. 3. Tuang atas ayam. letak sebuk kunyit,sebuk kari,air limau nipis,garam,gule & aji. 4. Perap selama sejam & goreng gune api slow or bakar dlm oven.sedaaap!!! X caye? try buat..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|