Monday, November 28, 2005

Resipi...ketam masak punggul

Bahan-Bahan
ketam batik
bawang merah+putih(d kisar)
cili kering (d kisar)
sos cili
sos tomato
sos tiram
kicap manis+masin
lada sulah
telur(d pukul)
daun sup+bawang (hiasan)
cili merah (d buang biji+d hiris halus memanjang)(hiasan)
garam+pak aji


Cara Membuatnya

tumis bhn yg d kisar sampai garing,masuk sos cili,tomato,tiram,,kicap manis+masin,sedikit air,garam pak aji,lada sulah secukup rasa.kemudian masukkan ketam, d tutup buat seketika gaul rata dn d biar masak,setelah ketam masak, masukkan telur,d gaul sehingga rata.siap utk d hidang.taburkan hirisan d.sup+d.bawang,cili merah.d mkn dgn nasi sewaktu panas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|