Thursday, January 19, 2006

Resipi...PUDING DI RAJA

Sesisir Pisang emas
300g Kacang gajus - goreng dlm minyak
atau beli yg siap goreng
250g buah prune [pitted prune]

Kuah puding:
6 biji kuning telur
11/1 tin susu cair
1/2 tin air - guna tin susu cair
1/2 cawan gula - utk gula hangus
2 senduk gula - ikut suka manis
1/2 botol esen vanilla
1/2 cwn tepung kastard - cairkan dgn air

Cara : Goreng pisang emas sebiji2 jgn di potong hingga warna agak gelap - kehitaman, angkat dan susun dlm mangkuk puding besar [yang rendah]. Ketepikan.
Kuah : Pukul telur hingga sebati, masukkan susu, air, kastad, vanilla dan gula. Kacau sebati.
Dlm periuk lain, panaskan 1/2 cawan gula utk jadikan gula hangus, matikan api dan curahkan sedikit air supaya gula hangus tersebut cair. Sesudah itu masukkan bahan2 yg telah dibancuh tadi dan masak hingga kuah pekat. Kuah hendaklah dikacau selalu sebelum ia mendidih supaya tidak bergentel. Cukup rasa dan pekat, angkat dan sejukkan.

Cara menghidang : Curahkan kuah di atas pisang tadi, tabur gajus dan buah prune di atasnya. Sediakan mangkuk2 kecil utk tetamu. Sedap di makan utk pencuci mulut di majlis/jamuan.....

** Kuah yg disejukkan di dalam peti sejuk lebih sedap...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|