Tuesday, February 14, 2006

Resipi...GARANG ASEM AYAM

Bahan-Bahannya :

1 ekor ayam ( bersaiz sedang ) dipotong menjadi 12 bahagian
1500cc santan sedang pekatnya
Garam
Daun pisang

Bahan Bumbu Dihiris :

6 biji bawang merah dihiris tipis
5 ulas bawang putih dihiris tipis
5 cili merah dipotong serong
5 cili hijau dipotong serong
Cili padi ( jika suka )
12 potong kunyit ( ½ X ½ cm )
Daun salam
12 hiris tipis lengkuas
20 biji buah blimbing sayur dihiris 1cm

Cara membuatnya :

Campurkan garam pada santan, gaul hingga rata.
Jangan lupa dirasa dahulu, harus agak-agak kemasinannya,
agar dapat meresap ke ayam.
Bubuh pada daun, bumbu yang telah dihiris dan sepotong ayam.

Tuang santan, bungkus dan sematkan dengan lidi.

Kukus selama 30 minit.



Nota :

Supaya tidak bocor, di antara 2 lembar daun pisang, dilapiskan
selembar plastik tahan panas. Ini agar jika daunnya pecah,
kuahnya tidak tumpah.


Kalau tidak ada belimbing sayur, terpaksalah di ganti dengan tomato
hijau, tetapi taklah sesedap belimbing ya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|