Tuesday, February 14, 2006

Resipi...PUDING COKLAT MOKA

Bahan Puding Coklat Moka :

300ml air
50gm tepung beras
5 sudu teh serbuk agar-agar ( putih )
175gm gula pasir
1 sudu teh serbuk kopi instant
600ml susu cair
1 susdu makan serbuk coklat dilarutkan dengan 50ml air panas

Bahan Puding Kopi :

2 sudu teh serbuk agar-agar ( putih )
500ml air
60gm gula pasir
2 sudu teh serbuk kopi instant


Bahan Sos Vanila :

300ml susu cair
75gm gula pasir
2 sudu teh tepung jagung dicairkan dengan 4 sudu makan air
2 kuning telur dipukul
½ sudu the serbuk vanili


Sediakan acuan puding volume 1500ml, basahkan dengan air masak, ketepikan.


Cara Membuat Puding Coklat Moka :

Campur air dan tepung beras, masak hingga licin.

Masukkan agar-agar, gula pasir, kopi instant dan susu.

Masak di atas api sedang sambil terus digaul hingga mendidih.

Masukkan larutan coklat, gaul hingga rata. Angkat, rendam pan adunan dalam
bekas berisi air panas supaya adunan tetap cair.


Cara Membuat Puding Kopi :

Campur agar-agar, air, gula pasir dan kopi instant.

Rebus hingga mendidih sambil digaul.

Angkat, rendam pan berisi adunan dalam bekas berisi air panas agar adunan
tetap cair.


Cara Membuatnya :

Tuang 2 senduk adunan puding coklat moka ke dalam acuan.

Tunggu hingga agak keras; kemudian tuang 2 sendok adunan kopi diatasnya,
tunggu lagi hingga agak keras. Kemudian buat lapisan berganti-gantian sehingga
adunan habis dan membentuk puding yang berlapis-lapis. Ketepikan sehingga
seluruhnya mengeras.


Cara Membuat Sos Vanila :

Masak susu dan gula hingga mendidih sambil digaul.

Masukkan larutan tepung jagung.

Ambil satu sendok adunan susu, tuang ke dalam kuning telur, gaul.

Tuang kembali ke dalam susu mendidih.

Masukkan vanili, gaul, angkat.



Cara Menghidangkannya :

Potong-potong puding, sajikan bersama sos.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|