Resipi...RAWON
Bahan-Bahannya :
500gm daging ( kalau dapat yang ada bahagian lemaknya) dipotong dadu
1 liter air
2 batang serai dititik
3cm lengkuas dititik
5 lembar daun limau purut dibuang tulang daunnya
2 sudu teh air asam
Garam dan gula pasir secukupnya
4 tangkai daun bawang, bersihkan dan potong 2 - 3cm
4 sudu makan minyak sayuran untuk menumis
Bumbu Dikisar Halus :
2 biji cili merah
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar disangrai
½ sudu teh jintan disangrai
2cm kunyit
2cm halia
1cm cekur ( optional )
4 - 5 biji buah keluak yang bagus, diambil isinya sahaja
Bahan Pelengkap :
Taburan bawang goreng
Sambal belacan
Taugeh pendek dibersihkan ( bean sprouts )
Keropok udang
Telur masin
Cara Membuatnya :
Rebus air hingga mendidih.
Sementara menunggu air mendidih, panaskan minyak, tumis bumbu yang telah
dikisar, serai, lengkuas dan daun limau purut hingga wangi dan pekat.
Masukkan potongan daging dan air asam.
Gaul sambil terus ditumis hingga daging berubah warna dan kaku.
Masukkan tumisan ke dalam air yang sedang mendidih, tambahkan garam dan
gula pasir, tutup dan kecilkan api.
Masak hingga daging menjadi empuk ( kalau merasakan kuahnya kurang, tambah
sendiri ya ).
Setelah daging empuk, masukkan hirisan daun bawang.
Gaul rata dan didihkan sekali lagi, angkat.
Sajikan hangat dengan nasi putih dan bahan pelengkap.
Nota :
Rawon lebih enak kalau dimasak sehari sebelum disajikan.
Bumbunya meresap sempurna, uaaahhh... enaaaakkkk....!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home