Tuesday, February 14, 2006

Resipi...NASI JAGUNG

Sumber: Mami Asmah Laili (Rancangan Memasak - Dapur Mami)

Bahan-Bahan
2 ½ kilo beras basmati
Air mengikut paras beras
300 gram minyak jagung
½ tin susu cair
½ kilo jagung (whole kernel corn)
4 helai daun pandan
150 gram gajus (goreng dan kisar)
100 ml air mawar
Jus dari 1 biji limau nipis
Garam secukup rasa

TIGA BAHAN INI DIKISAR HALUS
200 gram halia
250 gram bawang besar
70 fram bawang putih

Cara Cara

Beras dicuci bersih dan rendam 5-10 minit, kemudian ditoskan.

Panaskan minyak. Tumis rempah kisar dan daun pandan dengan api yang sederhana.
Bila naik aromanya , curah air mengikut paras beras (sebelum dicuci), susu, jus lemon, air mawar, jagung dan gajus kisar. Taburkan garam dan biarkan mendidih.

Apabila sudah mendidih baru dimasukkan beras. Kacau rata. Tutup periuk rapat-rapat dan masak sehingga nasinya kering dan masak.

Semasa menghidang taburkan bawang goreng beserta hirisan daun ketumbar/pudina, dan lauk pauknya.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|