Resipi...KUIH TALAM PULUT
BAHAN-BAHAN:
(Bahan a)
180 gm gula merah
100 gm tepung gandum
Gula pasir secukup rasa
Air
(Bahan b)
600 gm beras pulut - direndam semalaman
11/2 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA:
1. Kukus pulut hingga masak.
2. Kemudian gaul dengan santan yang telah dicampur dengan garam hingga sebati.
3. Kukus lagi lebih kurang 15 minit.
4. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam bekas. Tekan dan mampankan hingga padat.
5. Setelah itu, bancuh adunan (a) dengan kepekatan seperti membuat adunan tepung untuk pisang goreng.
6. Setelah itu tuangkan adunan tersebut ke dalam bekas yang berisi pulut tadi.
7. Kukus selama lebih kurang 20-30 minit dengan api sederhana dan sedia untuk dihidang.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home