Monday, November 28, 2005

Resipi...Hati Prune

Bahan-Bahan
Hati Lembu - 500gm (ikut suka)
Buah Prune hitam - 6 biji (kisar halus + air sikit)
Bawang Besar - 2 buku(1 kisar, 1 ptg bulat)
Bawang Putih - 5 ulas
Bawang Merah - 10 ulas
Halia Muda - 3 inci
Carrot - 1 btg (ptg ikut suka)
Kicap Pekat - 3 sudu besar
Kicap Cair - 1 sudu besar
Sos Tiram - 1 sudu besar
Lada Hitam - 2 sudu besar
Madu atau Gula merah - 1 sudu besar
Kayu manis, Bg Lawang, cengkih, buah pelaga
Garam - secukup rasa
Daun bawang utk ditabur


Cara Membuatnya

Hati lembu direbus selama 7 min bersama halia(3 cm) dan lada hitam (1 sudu besar). kemudian potong kecil, tidak terlalu nipis. Kisar halus kesemua bawang dan halia. Tumis semua bawang hg wangi, masukkan, rempah tumis. bila bawang agak garing, masukkan lada hitam, semua kicap, sos tiram, madu dan hati. Tutup dan biarkan masak selama 5 min/api kecil. agak pekat masukkan buah prune dan carrot. masak lagi 3 min/ hg carrot lembut. Bila pekat, tutup api, taburkan bawang dan daun bawang. Resepi ini amat sesuai utk mereka yg lemah badan @ demam.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|