Monday, November 28, 2005

SOUP STEW KETAM

Bahan-Bahan
1.Beberapa ekor ketam(dobersihkan)
2.3 ulas bawang putih
3.1 inci halia
4.Sedikit ikan bilis
5.Tauhu
6.Beberapa helai daun sup&bawang
7.Sedikit Sos tiram
8.4 Biji Cili Burung
9.1 camca kicap
10.Bawang besar dipotong 4
11.Garam/perasa
12.Sedikit tepung jagung yang dicairkan


Cara Membuatnya

1.Bawang putih,cili burung,halia,ikan bilis ditumbuk halus dan ditumis 2.Bila naik bau, masukkan sedikit air 3.Bila mendidih masukkan ketam, tauhu, daun sup/bawang 4.Tambah air ikut sukatan yang disukai 5.Masukkan garam dan perasa/tepung jagung 6.Bila mendidih maka siap lah.Apalagi Hidang dan MAKAN..hehehe.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|