Resipi...Cekodok Cencalok
Bahan-Bahan:
4 cawan tepung gandum
2 camca kecil serbuk penaik
Segenggam daun kucai – dihiris
1 cawan kacang dhal – direbus
1 biji telur
1 camca kecil garam
1 cawan cream style corn (jagung dalam tin)
½ cawan udang kering (digoreng dengan minyak dan ditumbuk)
4 camca besar cincalok
2 ulas bawang besar – dihiris dan digoreng sampai wangi
3 biji cili merah
2 cm halia ditumbuk lumat dan digoreng
6 ulas bawang merah dengan minyak sampai wangi
½ camca kecil belacan
1 cawan susu dan air sejuk secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
Sos cili untuk disajikan bersama
Cara Membuatnya:
Gaulkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk menjadi satu.
Masukkan susu dan air secukupnya supaya boleh membentuk cekodok dengan sudu.
Gorengkan sampai kuning keemasan dan sajikan dengan sos cili.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home