Friday, March 10, 2006

Resipi...Sambal Tomato Jawa

Bahan-Bahan:
1/2 kilo tomato(yg merah)
1 1/2 inci belacan
200 gram cili padi (ikut slera la..kalo xnak pedas sgt, kurangkan)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Cara Membuatnya:

1.hiris belacan dan tomato nipis2....
2.kisar cili padi
3.panaskan minyak masak.bila dah panas, masukkan belacan.goreng sehingga hancur...
4. bila belacan dah hancur, masukkan tomato yg telah dihiris.biarkan beberapa minit.sebaiknya sehingga tomato tu dah bertukar warna...atau bila airnya dah kering.
5. bila tomato dah nak masak, masukkan cili padi yg dah dikisar.gaul hingga rata.
6. masukkan garam, gula...kalo nak, leh taruk penambah perisa.
7. bila campuran tadi dah berwarna coklat atau gelap...atau dah mendidih, bolehlah dihidang.sedap dimakan bersama ikan bakar

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|