Monday, November 28, 2005

FAJITA AYAM DAN CENDAWAN

Bahan Bahan Inti

10 keping roti Tortilla
400 gm daging ayam
250 gm cendawan (dihiris nipis)
100 gm bawang besar (dihiris nipis)
50 gm lada benggala hijau (dihiris nipis)
50 gm lada benggala merah (dihiris nipis)
30 gm serbuk cili
30 gm bawang putih (dikisar)
200 gm terung
minyak zaitun
keju Mozarella
garam secukup rasa
lada hitam secukup rasa

Bahan Bahan Salsa Tomato

100 gm tomato (dibuang biji dan dipotong dadu)
25 gm lada benggala hijau (dipotong dadu)
25 gm lada benggala merah (dipotong dadu)
50 gm bawang besar (dipotong dadu)
60 gm daun ketumbar (dicincang)
2 biji limau nipis (diambil jus)
5 biji cili padi
garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakannya

1. Perapkan daging ayam bersama serbuk cili, lada hitam, garam
dan minyak zaitun, ketepikan ia.

2. Panggang terung di atas kuali sehingga berwarna kekuningan,
gorengkan cendawan,bawang putih, bawang besar, lada benggala
(hijau dan merah) sehingga wangi, ketepikan ia.

3. Panggang daging ayam yang diperap tadi di atas kuali sehingga
masak.

4. Susunkan bahan bahan inti di atas roti Tortilla dan gulungkan,
letakkan di atas bekas pembakar, taburkan keju Mozarella dan
bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 15 minit.

5. Untuk membuat salsa tomato, campurkan kesemua bahannya ke
dalam mangkuk.

6. Hidangkan ia panas bersama dengan salsa tomato.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|