Resipi...CHOCOLATE PARADISE
Bahan Bahan (Kek)
200 gm coklat pahit manis (dicincang)
250 gm mentega tanpa garam
¾ gm gula halus
6 biji telur (asingkan putih dari kuning)
3 s/besar tepung gandum serbaguna
3 s/besar serbuk koko tawar
1 cawan badam (dikisar halus)
secubit bahan penaik
Cara Menyediakannya
1. Cairkan coklat.
2. Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu, masukkan
kuning telur sebiji demi sebiji.
3. Ayak bersama tepung serbuk penaik dan serbuk koko, masukkan
ke dalam aduanan mentega bersama-sama coklat cair dan badam
kisar.
4. Sementara itu pukul putih telur, kaup dan balikkan ke dalam
aduanan tiga kali, bakar di dalam acuan bundt bergaris dan
bertepung pada suhu 175 darjah selsius selama 50 minit sehingga
atas kek garing tetapi dalamnya lembab, sejukkan kek betul-betul
sebelum mengeluarkannya dari acuan.
Bahan Bahan Hiasan
180 gm coklat pahit manis dicincang
3 s/besar krim
1 s/kecil esen vanila
2 s/besar mentega
badam
serbuk koko
Cara Menyediakannya
1. Cairkan coklat, krim esen vanila dan mentega di atas api kecil,
sejukkan sedikit sebelum di letakkan ke atas kek.
2. Taburkan badam dan serbuk koko di atas kek.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home