Monday, November 28, 2005

Resipi...AYAM STRAGANOFF

Bahan Bahan

2 keping daging ayam fillet (dipotong kecil)
2 s/besar sos “worcestershire”
1 s/besar minyak masak
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
300 gm cendawan butang (dihiris nipis)
3 s/besar sos tomato
2 cawan susu segar (rendah lemak)
2 s/kecil tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
½ s/kecil garam
½ s/kecil lada sulah
1 cawan air


Cara Menyediakannya

1. Perapkan ayam dengan sos worcestershire selama 1 atau 2 jam
atau lebih.

2. Panaskan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar
sehingga wangi.

3. Masukkan ayam dan kacau selama 4 minit, tambahkan cendawan,
sos tomato, lobak merah, garam dan lada sulah, kacau rata.

4. Tambahkan susu dan tepung jagung.

5. Perlahankan api dan angkat apabila sudah pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|