Monday, November 28, 2005

Resipi...LAHAM COUS COUS

Bahan Bahan

Lobak merah
Zuchini
Terung
Daging kambing (direbus)
Lada hitam dan lada putih secukup rasa
Cili padi
Cous cous
Kulit kayu manis
Saleri
Timun
Bunga lawang
Buah pelaga
Cengkih

Bahan Bahan (doh Sembousek Lahmah)

Tepung
Minyak
Garam secukup rasa
Yis

Bahan Bahan (inti Sembousek kambing)

Daging kambing cincang
Cili hijau
Tomato
Lada putih
Lada hitam
Bawang besar

Bahan Bahan (inti Sembousek sayur bayam)
Sayur bayam
Lada putih
Minyak jagung
Garam secukup rasa
Bawang besar
Jus lemon

Cara Menyediakannya


1. Letakkan sedikit garam dalam cous cous. Gaulkan dengan sedikit
air dan kukuskan.

2. Masukkan lobak, saleri, cili, zuchini, timun, terung ke dalam air
rebusan daging kambing tadi. Masukkan juga daging kambing
yang telah direbus ke dalam periuk tersebut. Masukkan juga
sedikit lada putih, lada hitam, bunga lawang, buah pelaga,
cengkih, kulit kayu manis. Kemudian masak sehingga ½ jam.

3. Setelah cous cous di kukus selama 10 minit, keluarkan dan
renjiskan dengan air untuk meleraikan cous cous tersebut.
Kemudian kukuskan semula.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|