Monday, November 28, 2005

Resipi...IKAN KUKUS KASTURI

Bahan Bahan

1 ekor ikan siakap (lebih kurang 1 kg)
6 ulas bawang putih (dicincang)
6 biji limau kasturi (diambil jus)
2 s/besar sos ikan
1 s/besar gula
ΒΌ biji nenas (dipotong dadu)
2 biji tomato
garam secukup rasa


Bahan Bahan (dihiris)

8 tangkai daun ketumbar
10 biji cili padi
2 helai daun limau purut


Cara Menyediakannya

1. Lumur ikan dengan sedikit garam dan biarkan selama 20 minit,
letakkan ikan di dalam pinggan atau bekas tahan panas.

2. Taburkan semua bahan yang dihiris, bawang putih, nenas dan
tomato di atasnya.

3. Satukan air limau kasturi, sos ikan, gula dan garam di dalam
mangkuk, tuangkan ke atas ikan rata-rata.

4. Kukus kesemuanya selama 25-30 minit atau sehingga ikan masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|