Monday, November 28, 2005

Resipi...CHOLLEK AYAM KOTA BHARU

Bahan Bahan

½ ekor ayam
½ kg udang besar
2 ekor ketam (dibuang kulit dan dipotong dua)
½ kg sotong (dibersihkan)
½ kg paru – paru lembu (direbus terlebih dahulu dengan sedikit
bawang putih dan halia)
2 keping tauhu (digoreng)
4 helai daun salad
2 batang timun (dipotong nipis bulat)
1 biji tomato (dipotong nipis bulat)

Bahan Bahan (untuk membuat cucur)

½ kg tepung beras }
½ s/kecil serbuk kunyit } dibancuh bersama
½ s/kecil garam } dan kacau rata
1/3 s/kecil kapur makan }
1 gelas air sejuk }

Cara Menyediakannya

1. Bersihkan ayam dan dipotong dua, sapukan sedikit garam pada
ayam dan kukus selama 15 minit.

2. Panaskan minyak, goreng ayam yang telah dikukus serta tauhu
sehingga kekuningan, angkat dan toskan.

3. Celupkan ketam, udang dan sotong ke dalam cucur lalu gorengkan
ia.

4. Rebuskan paru – paru, potong ia nipis dan gorengkan, setelah
masak angkat dan toskan.

5. Potong atau hiris semua bahan ini dan aturkan di atas pinggan,
susunkan daun salad dan timun di atasnya.


Bahan Bahan (untuk membuat pencicah)

½ kg gula melaka
1 cawan air
2 s/besar air asam jawa
1 s/besar petis (otak udang)
1 s/kecil garam
1 s/kecil bijan (digoreng tanpa minyak)


Cara Menyediakannya

1. Rebus sehingga mendidih gula melaka dan air di dalam periuk,
masukkan air asam jawa, cili boh, petis dan garam, biarkan
seketika, jangan terlalu pekat ataupun terlalu cair.

2. Setelah masak, taburkan bijan dan hidangkan ia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|