Monday, November 28, 2005

Resipi...MI SUP BEBOLA DAGING VIETNAM

Bahan Bahan (membuat sup)

500 gm tulang rusuk lembu (dipotong kecil)
3 cm halia
1 s/kecil garam
12 cawan air
4 kuntum bunga lawang
4 biji bawang besar (dihiris nipis)
60 ml sos ikan
1 s/besar serbuk lada putih
2 biji tomato (dibelah 4)
sedikit daun selasih
sedikit daun ke tumbar
1 s/besar sos tiram

Bahan Bahan (membuat bebola daging)

500 gm daging lembu (dicincang)
2 s/kecil tepung jagung
1 s/kecil garam dan gula
1 s/kecil serbuk penaik
1 s/kecil sos tiram
1 tangkai daun ketumbar

Cara Menyediakannya

1. Masukkan tulang rusuk lembu, halia, garam, air, bunga lawang,
bawang besar, tomato dan sos ikan ke dalam periuk, renehkan di
atas api sederhana selama 3 jam.

2. Keluarkan tulang rusuk lembu dan masukkan bebola daging,
renehkan selama 10 minit.

3. Masukkan serbuk lada putih secukup rasa.

Bahan Bahan Hiasan

300 gm mi Mekong / koay teow (dicelur)
segenggam daun ketumbar (dihiris nipis)
seganggam daun selasih (dihiris nipis)
60 ml sos cili
seganggam taugeh

Cara Menyediakannya

1. Letakkan sedikit mi Mekong / koay teow ke dalam mangkuk kecil,
masukkan sup bebola dan hias dengan bawang besar, daun
ketumbar dan daun selasih.

2 Hidangkan bersama dengan sos cili.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|