Monday, November 28, 2005

Resipi...KEK HALIA SEGAR

Bahan Bahan

250 gm mentega tanpa garam
1 cawan gula halus
2 biji telur
1 cawan yogurt biasa ( tairu )
2 cawan tepung gandum serbaguna
¼ s/kecil garam
¾ s/kecil serbuk penaik
2 cm halia ( dihiris nipis )
1 biji lemon ( diparut kulitnya )
100 gm halwa halia ( dicincang )
1 s/kecil serbuk halia
150 gm halwa kulit oren
sedikit jus lemon

Cara Menyediakannya

1. Pukul mentega dan gula sehingga ringan dan gebu, masukkan
parutan kulit lemon, halia yang dihiris dan telur sebiji demi sebiji
bersama – sama yogurt.

2. Ayak bersama tepung, garam dan serbuk penaik, masukkan ke
dalam adunan mentega bersama – sama halia segar, halwa halia,
serbuk halia dan halwa kulit oren.

3. Tuang adunan ke dalam acuan roti bantal 22 cm dan bakar pada
suhu 180 darjah selsius selama 35 – 40 minit

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|