Monday, November 28, 2005

Resipi...RENDANG DAGING BUAH KELUAK

Bahan A

1 1/2 kg daging lembu
150 gm isi buah keluak

Bahan Bahan B

4 batang serai }
10 biji cili merah }
20 ulas bawang merah }
4 ulas bawang putih } dikisar halus
1 cm halia }
1 cm lengkuas }
2 biji buah keras }
1/2 cm kunyit hidup }
2 s/besar jintan kasar
2 s/besar jintan manis
10 tangkai cili kering

Bahan Bahan C

4 cawan santan
2 s/besar kerisik kelapa
garam secukup rasa

Cara Menyediakannya

1. Pilih bahagian daging lembu yang sesuai untuk masakan rendang,
cuci dan toskan ia.

2. Satukan bahan B dan C, kemudian gaulkan dengan daging dan
perap selama 1 atau 2 jam.

3. Setelah diperap, masukkan daging ke dalam kuali, tuangkan
santan dan masak di atas api sederhana, kacau perlahan supaya
tidak hangus.

4. Apabila daging sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.

5. Akhir sekali, masukkan kerisik kelapa dan kacaukan rata
sehingga masak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

|